maanantai 17. joulukuuta 2012

Kardemummapikkuleivät

Voiko olla jotain vielä parempaa, kuin piparkakkutaikina? Jos voi, niin se on kardemummapikkuleipien taikina. Ainakin nämä kaksi kilpailevat ensimmäisestä sijasta todella tiukasti. Bongasin tämän reseptin Valion sivuilta ja tein tupla-annoksella, mikä olikin tosi hyvä, sillä taikinaa syötiin niin paljon, ettei paistettavaksi lopulta jäänyt kuin tuo yksi pellillinen. Jouluksihan nämä piti tehdä, mutta iltaan mennessä kaikki oli syöty.

Kardemummapikkuleivät:

200 g voita
1½ dl sokeria
½ dl vaaleaa siirappia
3 tl kardemummaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
Muotoile taikinasta tanko, kääri se kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.
Leikkaa rullasta n. sentin siivuja ja asettele ne leivinpellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa 7- min.


sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Joulupiparit

Joulupipariohjeita on yhtä monta, kuin tekijäänsäkin. Minä arvostan piparitaikinassa sitä, että se on helppo kaulita. Ja mausteet on tärkeää saada omanlaisensa. Minunlaiseni mausteet ovat sellaiset, jotka muodostuvat lähinnä kanelista ja kardemummasta. Osa saa olla kaupan valmista piparkakkumausteseosta, mutta vain pieni osa, nimittäin en tykkää yhtään jos siellä on neilikkaa. Inkiväärikään ei kauheasti innosta, joten sitä ainoastaan pikkuripaus sekaan. Tämä on kaulittavuudeltaan jokavuotinen luottotaikinani ja tässä siihen aika hyvin nappiin osunut mausteitus:

Joulupiparit

450 g voita
3 dl siirappia
3 dl sokeria
8 tl kanelia
2 tl piparkakkumaustetta
2 tl kardemummaa
3 munaa
18 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa

Mittaa kattilaan rasva ja sulata se miedolla lämmöllä. Lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna seosta samalla sekoittaen koko ajan ja keitä miedolla lämmöllä 2 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.
Lisää munat jäähtyneeseen seokseen ja sitten vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Voit sekoittaa taikinan kädellä alustaen. Pakkaa taikina kahdessa eri littanassa erässä kelmun sisään ja siirrä jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Kauli taikina levyksi jauhon avulla, ettei se tartu pöytään. Ota taikinasta muotilla pipareita ja paista pellillä leivinpaperin päällä 175 asteessa n. 6-8 minuuttia. Kerää ylijäämätaikina aina uudelleen palloksi ja kaulitse se uudelleen. Yritä ropsutella ylimääräiset jauhot pois, ettei taikinaan sitoudu lisää jauhoja.



sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Maapähkinävoikeksit

Kun maapähkinävoimuffineja tehdessäni jäi ylimääräistä maapähkinävoita, niin pyöräytin siitä tällaisia. Näiden taikina oli aivan taivaallista syödä, mutta valmiina piparit olivat vähän laimeita ja aivan liian rapeita. Siis ei pahoja, ei ollenkaan, mutta ei läheskään niin hyviä, kuin taikinasta olisi voinut kuvitella. Minusta pikkuleipien kuuluu olla kosteita, sitkeitä ja pehmeitä, eikä rapeita ja hauraita.

Maapähkinävoiset pikkuleivät

1 dl voita
1 dl maapähkinävoita
2 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(suolaa)
(vaniljasokeria)

Voi, maapähkinävoi ja sokeri vaahdotetaan. Muna lisätään vatkaten. Joukkoon lisätään vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Vaniljasokeria voi laittaa mausteeksi. Suolaa kannattaa lisätä, jos sitä ei ole maapähkinävoissa.
Taikinasta otetaan klönttejä pellille ja paistetaan 225 asteessa n. 10 minuuttia.